You are currently viewing ספטמבר של השנה היה החם ביותר אי פעם, ושבר את השיא של השנה שעברה

ספטמבר של השנה היה החם ביותר אי פעם, ושבר את השיא של השנה שעברה

שירות קופרניקוס של שינויי האקלים מטעם האיחוד האירופי הכריז כי החום ששורף את אירופה, אוסטרליה, המזרח התיכון וכמה אזורים אחרים בעולם הפך את חודש ספטמבר השנה לחם ביותר אי פעם.

 

הטמפרטורה הממוצעת של כדור הארץ הייתה חמה ב-0.05 מעלות צלזיוס (0.09 מעלות פרנהייט) לעומת השיא הקודם, שנקבע בספטמבר האחרון לפני שנה.

 

מתוך תשעת החודשים שהושלמו השנה, שלושה שברו כעת את השיא העולמי של הטמפרטורה הממוצעת על ידי מדדי קופרניקוס – מה שמסמן מגמה מסוכנת ובלתי ניתנת להכחשה שקבוצות בינלאומיות הזהירו כי תהיה הרסנית על כדור הארץ.

 

שיא ספטמבר החדש הונע ממזג אוויר חם במיוחד שנגע כמעט בכל יבשת. אירופה לבדה ראתה את ספטמבר החם ביותר שלה אי פעם, עם חום שובר שיאים באמצע החודש בצרפת ומזג אוויר חם ליד הים השחור. גם המזרח התיכון התחמם עם שיאי הטמפרטורה שנקבעו בטורקיה, ישראל וירדן.

 

פרגוואי ודרום ברזיל הצטרפו אליהן בסוף החודש, ואוסטרליה רשמה את ספטמבר השני החם ביותר שלה. בסיביר, שם שריפות לאורך השנה גרמו לעלייה בפליטת הפחמן הדו-חמצני, הטמפרטורה נותרה גבוהה במיוחד.

 

בינתיים, במחוז לוס אנג'לס, ערכי היום הגיעו לשיא של 49 מעלות צלזיוס (120 מעלות פרנהייט) – שבועות ספורים לאחר שעמק המוות רשם את הטמפרטורה החמה ביותר בעולם מזה למעלה ממאה שנה.

 

בסך הכל, הטמפרטורות עלו ב -0.63 מעלות צלזיוס מהממוצע בספטמבר ב-40 השנים האחרונות. המשמעות היא שהחודש היה כמעט 1.3 מעלות חם יותר מאשר לפני עידן התעשייה.

 

אסור שהטמפרטורות העולמיות יעלו ביותר מ-1.5 מעלות מעל הרמות הקדם תעשייתיות כדי למנוע השפעות משמעותיות על האקלים, כך סיכם הפאנל הבין-ממשלתי בנושא שינויי אקלים (IPCC). אולם הטמפרטורות המדהימות שנרשמו מתארות רק באופן חלקי את סכנות ההתחממות הגלובלית, תופעה שהמשיכה להשפיע על חייהם של מיליונים בחודש שעבר.

 

השיא במחוז לוס אנג'לס הגיע כשחלקים מקליפורניה הושפעו משמיים אפוקליפטיים, תוצאה של שריפות שדה הרסניות ברחבי המדינה. מגמה זו נמשכה עד אוקטובר. קליפורניה רשמה ביום שני שיא בהיסטוריה המודרנית, לאחר שהשריפה הנרחבת של אוגוסט הרסה יותר ממיליון דונם.

 

ובמרחק של אלפי קילומטרים בסיביר, חלק מהעולם שבדרך כלל מכוסה שלג במשך רוב השנה, המשיכו השריפות הבלתי נשלטות להזריק פליטת פחמן לאטמוספירה.

 

מדענים בקופרניקוס העריכו בחודש שעבר כי פליטת CO2 משריפות במעגל הארקטי גדלה ביותר משליש בהשוואה לשנת 2019, עם 244 מגה טון של פחמן שהופק מ-1 בינואר עד 31 באוגוסט 2020. לשם השוואה, הופקו 181 מגה טון פחמן במשך כל שנת 2019.