You are currently viewing כיצד סוגי הקרקע משפיעים על היינות שאנו שותים

כיצד סוגי הקרקע משפיעים על היינות שאנו שותים

אבק רתרפורד, המינרליות של שאבלי … רק שתיים מהדרכים הרבות שבהן גיקים של יין יתארו יין ביחס לאזור, או קרקעות שהם גדלים. בעוד שגורמים רבים תורמים לאיך שטעם של יין, אדמה כן תורמת למאפיינים ביינות, כמו גם ליכולת הגפנים לגדול. ולמרות שטראיר משמש לעתים קרובות לתיאור יין על "תחושת המקום" שלו – כלומר המיקרו אקלים האזורי וזני הענבים שגדלים – כשמדובר בקרקע, נצטרך לחפור קצת יותר עמוק (משחק מלים המיועד) כדי לגלות מדוע באמת משנה.

 

כיצד נוצרים קרקעות שונות

במהלך השנים נעשו הרבה מחקרים בנוגע לקרקעות השונות באזורי גידול היין. הרבה פרופסורים ומומחים אחרים עשויים להתווכח הלוך ושוב כיצד בדיוק האדמה משפיעה על טעמו של היין. אבל ראשית בואו ניקח צעד אחורה ונראה כיצד היווצרות כדור הארץ והתפתחותה השפיעו על היינות שאנו שותים, כיצד עברנו מאבק כוכבים לכוס יפה של בארולו. אבל אל דאגה, אתה לא תצטרך תואר בגיאולוגיה כדי להבין זאת.

 

כאשר כדור הארץ נוצר והשתנה עם השנים, אירועים היסטוריים רבים העניקו כמה השפעות גדולות על היינות שאנו שותים. רובנו מבינים שכאשר לוחות האדמה נעו סביב, מה שהיה פעם אזור מתחת למים, עשוי להיות עכשיו מעל. תנועת הלוחות הטקטוניים היא זו ששינתה את הקרום, דחפה אזורים מסוימים ומטה באזורים אחרים. והשכבות האלה מסוגי אדמה שונים היו די הרבה בשביל הנסיעה.

 

קרקע קימרידג'יאן

שמפניה, בורגון ואפילו עמק הלואר בצרפת יושבים על סוג אדמה המכונה קימרידג'יאן; שילוב של אבני גיר, חימר וקליפות צדפות מאובנות. למרבה המזל, חבר שלי ביקר לפני כמה שנים בדומיין וויליאם פבר ושלח לי חתיכת סלע מכרמיהם. אבל לאלו מכם בלי חתיכת שאבלי שיושבת על מדף הספרים שלכם, תוכלו לקרוא עוד על סוג האדמה הייחודי הזה. אמנם אין הוכחות מדעיות המוכיחות כי גפנים יכולים להפיק תרכובות כימיות ישירות מהקרקעות, אך הן כן מעניקות ליינות שאבלי, סנסר ואפילו שמפניה מינרליות מובהקת הייחודית ליינות באזורים אלה.

 

השפעות וולקניות

אך לא כל סוגי הקרקע נבעו מהתניידות בלוחות טקטוניים אדמתיים – חלקם היו תוצאה של התפרצות הרי געש.

 

שמעתם על הר. וזוב, נכון? אותו הר געש עדיין פעיל שפרץ לא פעם, לא פעמיים, אלא מספר פעמים, וחיסל את היישובים הרומיים פומפיי והרקולנאום? ובכן, מה שעולה, חייב לרדת! וכאשר האבק התיישב, סלעים, אפר ולבה מותכת הפכו לנצח לחלק מאדמות האזור. כיום וזובו הוא אזור משלו עם כרמים במורדות הר הגעש הפעיל הזה. שוב, בעוד מדענים רבים אומרים כי יינות אינם יכולים לקבל על עצמם טעמים של קרקעותיהם, סוגי האדמה באזור זה באמת מאפשרים לסוגים מסוימים של זני ענבים לפרוח בטעמים מעושנים ומינרליים.

 

גלטים

דוגמה נוספת להשפעת האם הטבע על היין ניתן למצוא באזור שאטונוף-דו-פאפה בעמק הרון בצרפת. לאחר עידן הקרח האחרון, זרמו מי שיטפונות דרך העמק והפקידו סלעים ויוצרים את האבנים, או הגלטים, בצורת אליפסה, שנראים ברבים מכרמי האזור. אבנים עגולות אלה שומרות על חום השמש במהלך היום, מאפשרות ניקוז נאות לגפנים, ובמקביל משמשות כמחסום לשאר סוגי הקרקע שמתחת. תחשבו על הגלטים כשמיכת חימום סולארית, השומרת על גפנים חמים ונעימים בלילה. אבנים גדולות כאלה נמצאות גם באזור רואדה בספרד; עוזר ביצירת ניקוז נאות במפלסים העליונים של סוגי הקרקע השונים, והגנה על הקרקעות השומרות יותר מתחתיהן. מבנה האדמה וגודלה הוא מחקר המכונה גרנולומטריה ומדענים בתחום זה חוקרים כיצד יבולים מסוימים יצמחו בקרקעות שונות.

 

באזור Châteauneuf-du-Pape יש סוגי אדמה אחרים גם מתחת לשכבות הסלעים האלה. חלקם, כמו שאטו רייאס היוקרתי, חסרים את הגלטים האלה לחלוטין, ויש להם כרם מסורתי יותר. זו דוגמה מצוינת לאופן שבו התכונות הפיזיות של האדמה יכולות להשפיע על אופן גידול יינות הענבים, ואף להשפיע על איכות היין.

 

מאמר זה נכתב על ידי https://next2wine.co.il/